Totální diplomatická válka: Rusové v San Franciscu spálili údaje o svých občanech

ČTK

mk

Rusko považuje výhrůžku, že USA prohledají ruský konzulát v San Francisku, za porušení mezinárodního práva. Prohledány mohou být podle USA i byty zaměstnanců. Generální konzul přiznal, že se v úřadu pálily dokumenty s osobním údaji o ruských občanech. Washington Rusko ve čtvrtek vyzval, aby do dneška uzavřelo svůj konzulát v San Francisku, dvě diplomatické kanceláře v New Yorku a Washingtonu. Jde o odvetu za předchozí ruské rozhodnutí o výrazné redukci pracovníků amerických diplomatických zastoupení v Rusku.

V San Francisku v pátek vyvolal pozdvižení kouř, který stoupal z budovy ruského konzulátu. Lidé z okolí kvůli tomu zavolali hasiče. Zaměstnanci je ale nevpustili dovnitř a řekli, že je vše v pořádku a pálí se nespecifikované předměty.

Ruská televize Pervyj kanal dnes uvedla, že americká strana se rozhodla učinit problém i z pálení dokumentů s osobními údaji ruských občanů. V Kalifornii žije početná komunita Rusů, konzulát jich registruje 100.000, což představuje tuny dokumentace, upozornil Pervyj kanal.

V americkém tisku se rychle objevily konspirační teorie o ničení usvědčujících dokumentů. "Možná trhají papíry a pak je pálí," citoval list The New York Times jednu z občanek San Franciska, která kouř stoupající z komínu sledovala.

"Diplomaté pracující v cizích státech nemohou chránit sami sebe. Naši bezpečnost musí zajistit hostitelská země, v tomto případě USA," řekl generální konzul Sergej Petrov, který je často se zahraničními návštěvníky na oficiální stránce konzulátu focen před luxusním krbem.

sinfin.digital