Krvavá čokoláda: Výrobci cukrovinek bez povšimnutí drancují třetí svět

S každým čtverečkem čokolády jako by padnul další strom v původních tropických lesích Pobřeží slonoviny a v Ghaně. Ty tam kdysi zabíraly až čtvrtinu území, nyní zbývají poslední čtyři procenta, kam se nyní uchylují poslední enklávy šimpanzů a slonů. Hlavním důvodem je nelegální odlesňování. Obě země totiž jsou suverénní kakaové velmoci, které pokrývají značnou část světové poptávky po čokoládě. Podle studie organizace Mighty Earth "Chocolate´s Dark Secret" se právě kakaové boby z nelegálních oblastí dostávají do cukrovinek těch největších společností. Plody kakaovníků, které vytlačily původní tropický les i s jeho bujnou biodiverzitou, nyní můžeme najít v každé tyčince Mars i čokoládě Milka. 

Pobřeží slonoviny vyrobí tolik kakaa, že jím dokáže uspokojit kompletní evropskou poptávku po čokoládě. Je největším světovým výrobcem, sousední Ghana je druhá v závěsu. Právě světové prvenství se však v posledních letech obrací proti samotným zemím. Kakaové boby jsou jako danajský dar. 

Češi neví, jak chutná kvalita. Máslo firmy nahrazují nebezpečným palmovým tukem, říká expertka

sinfin.digital