Nejnenáviděnější muž USA jde za mříže. Na facebooku nabízel tisíce dolarů za pramen vlasů Clintonové

Info.cz

adk

Bývalého šéfa farmaceutické společnosti Turing Pharmaceuticals Martina Shkreliho poslal soud v USA do vězení. Svérázný podnikatel, který se hrdě honosí titulem nejnenáviděnějšího muže v USA, začátkem září nabídl na facebooku pět tisíc dolarů (asi 110 tisíc korun) za pramen vlasů Hillary Clintonové, což byla podle tribunálu zjevná hrozba a poslední kapka. Shkreli tak bude ve vazbě čekat na vynesení rozsudku v jiné své kauze. V lednu by se měl dozvědět trest za finanční podvody.

Shkreli se bránil, že status myslel jako satiru. Omluvil se za špatný úsudek a řekl, že nikdy nechtěl podporovat jakýkoli násilný čin. Odvolával se také na svobodu slova.

Soudkyně Kiyo Matsumotová však dospěla k závěru, že je podnikatel nebezpečný pro veřejnost. Podle ní se první dodatek americké ústavy nevztahuje na výzvu k útoku za finanční odměnu. „Existuje vážné riziko, že někdo z jeho fanoušků na sociálních sítítch nebo kdokoli další, vezme tu výzvu vážně,“ zaznělo v odůvodnění podle britského Independentu.

Ve vazbě, ze které se chtěl neúspěšně dostat, bude Shkreli čekat na verdikt v další kauze. V roce 2015 byl obžalovaný kvůli finančním podvodům ve svých investičních fondech. Okrádal i svou bývalou firmu. Jejími penězi vyplácel investory.

Soud v srpnu podnikatele usvědčil. Definitivní rozsudek, v němž by určil délku trestu, však ještě nevynesl. To by se mělo stát v lednu. Shkreli na něj dosud čekal na svobodě poté, co zaplatil kauci pět milionů dolarů (asi 110 milionů korun). O jeho sebevědomí vypovídá, že stále věří, že odejde bez potrestání.

sinfin.digital