Brexit bude ohromný úspěch, slibuje britský ministr zahraničí. Podle analytiků chce sesadit Mayovou

ČTK

raz

Velmi optimistickou vizi odchodu Británie z Evropské unie, na kterém země výrazně vydělá a nenechá si od Bruselu diktovat žádné podmínky, představil ministr zahraničí Boris Johnson. V dnešním vydání listu The Daily Telegraph odsoudil politiky, kteří dávají najevo obavy z brexitu či mluví o možnosti setrvání v EU. Podle mnohých je článek přípravou na cestu do vedení Konzervativní strany po možném odchodu premiérky Theresy Mayové, uvedla agentura Reuters.

„Přátelé moji, musím říci, že alespoň část lidí zoufale podceňuje tuto zemi. Myslí si, že k brexitu nedojde... Já jsem tady, abych vám řekl, že tato země s naším novým národním počinem uspěje, a to ohromně... Máme před sebou zářnou budoucnost," napsal šéf britské diplomacie.

Johnson v článku zopakoval tvrzení z loňské kampaně, že Britové odchodem získají 350 milionů liber (10,4 miliardy Kč) týdně díky tomu, že přestanou platit do společné evropské kasy. Ekonomové to zpochybňují.

Jako tvrzení namířené proti Mayové vidí část kritiků slova, že Londýn nebude s Bruselem vyjednávat o podmínkách přístupu na jednotný evropský trh, nýbrž se po odchodu orientuje na vlastní ekonomiku a investice do infrastruktury. Bude si rovněž moci reformovat imigrační pravidla podle svých představ bez ohledu na Brusel, napsal ministr.

Johnson byl loni jednou z klíčových postav referenda o vystoupení Británie z EU. Bývalý londýnský starosta dlouho neměl jasný názor, na kterou stranu se v kampani postaví, když ale veřejnosti oznámil své napjatě očekávané rozhodnutí, stal se rázným stoupencem brexitu a zároveň názorovým odpůrcem tehdejšího premiéra Davida Camerona. Už tehdy se očekávalo, že si takto připravuje pozici, aby Camerona prosazujícícho setrvání v unii vystřídal v čele strany i vlády.

sinfin.digital