Merkelová, Zelení nebo nikdo. Mladí Berlíňané stále váhají, koho v německých volbách podpořit

Lucie Bednárová

Německá kancléřka Angela Merkelová je pro řadu nejmladších Němců jasnou volbou mezi politiky, kteří se ve víkendových parlamentních volbách utkají o jejich hlasy. Jejich generace v podstatě nikoho jiného v čele vlády nezná, a oni proto sázejí na jistotu. Nic však není černobílé. V Berlíně se spíše než na obdivovatele Merkelové narazí na mladé lidi, kteří svým hlasem podpoří Zelené, nebo k volbám vůbec nepůjdou. Nemá to smysl, říkají. Čtěte reportáž INFO.CZ z berlínských ulic jen několik dní před tím, než se po celé Spolkové republice otevřou volební místnosti.

„V mém okolí jsou dva typy mladých lidí. Jedni budou volit Merkelovou, protože už tu je dlouhou dobu, a oni si neumí představit, že by tu vládl někdo jiný. Druhá skupina ale Merkelovou volit nechce, ale zároveň váhá, protože má pocit, že nikdo jiný nemá šanci uspět,“ zamýšlí se nad volebním chováním své generace mladá novinářka Judith, která na domluvenou schůzku s INFO.CZ dorazila na kole po dni stráveném v redakci.

Neobvykle vysokou popularitu stávající kancléřky Angely Merkelové, která se v letošních volbách pokusí již počtvrté obhájit mandát, potvrzují i nedávno zveřejněné průzkumy. Probíhaly mezi mladými lidmi pod 18 let a vyšlo z nich, že Merkelovou by v této skupině podpořilo 28 % oslovených lidí. Ve srovnání s průzkumy mezi starší generací je to přibližně o 10 procentních bodů méně. Druhé místo mezi nezletilými obsadili sociální demokraté (necelých 20 %) a třetí příčka patří Zeleným (necelých 17 %).

Babiš je pro mě nevinný, možná jsem ho zradil, říká europoslanec za ANO Telička

sinfin.digital