Xenofobii v Česku nechápu, Merkelovou vnímáte příliš jako nepřítele, říká česko-německá novinářka

Radka Zítková

České odmítání migrantů nechápe, tvrdí, že by od zdejších lidí čekala vzhledem k minulosti jiný přístup. To, že ona sama vstřícnou politiku Angely Merkelové k uprchlíkům schvaluje, přestože ji nevolí, Sarah Borufka nijak nepopírá. Dost možná i proto, že i její rodiče byli imigranti. Otec odešel z Československa v roce 1969, o deset let později ho následovala její matka, kterou poznal během návštěvy v Praze. Sarah se už v Německu narodila, živí se tu jako novinářka, momentálně pro deník Berliner Morgenpost. Dobře ale zná i české reálie, v Praze několik let pracovala pro týdeník Prague Post a Český rozhlas. Proč se podle ní Češi a Němci v názoru na migraci liší? A je mezi kandidáty do Poslanecké sněmovny česká Angela Merkelová? I o tom jsme s ní mluvili těsně před volbami v Berlíně.

Můžou vůbec tyto volby přinést nějaké překvapení, nebo už je vše jasné?

Já myslím, že překvapení nebude ohledně toho, kdo vyhraje. Je velmi pravděpodobné, že Angela Merkelová zůstane, že případně vznikne velká koalice, myslím, že s tím většina lidí počítá.

Překvapení můžou přinést výsledky AfD (Alternativy pro Německo), myslím, že může uspět a to může dost lidí šokovat. Pokud se populistická krajní pravice stane třetí silou v parlamentu, tak je to něco, za co bychom se měli stydět. Zajímavé pak také bude, jak skončí levicová Die Linke.

ŽIVĚ: Merkelová utrpěla vítězství, socialisté padli na dno. Radikálové z AfD jsou třetí nejsilnější

sinfin.digital