Exkluzivně z Kurdistánu: Chceme rozdělení jako v Československu, referendum už nic nezastaví

Lenka Klicperová, Markéta Kutilová

Zhruba čtyři miliony Kurdů se chystají v pondělí vhodit svůj hlas do volebních uren. Mají tak vyjádřit touhu po nezávislém státu. Právě toto hlasování je prvním krokem k osamostatnění Kurdistánu. Referendum se uskuteční, přestože se proti němu staví irácká vláda, sousední Turecko, Írán i USA. Očekává se, že většina voličů osamostatnění podpoří, ovšem najdou se i hlasité skupiny odpůrců. Co přesně se bude dít po referendu a jak radikálně do vývoje která strana promluví, zůstává velkou neznámou. Novinářky Markéta Kutilová a Lenka Klicperová přinášejí svědectví a postřehy přímo z místa.

„Už není nic a nikdo, kdo by nás mohl zastavit. Teď už je vše v rukou lidu,“ prohlásil v posledním apelu prezident iráckého Kurdistánu Masúd Barzání.

„Je to pro nás historický okamžik. Čekali jsme na to sto let. Všechny generace. Soužití s Araby v Iráku nám nepřineslo nic dobrého. Byli jsme vždy občané druhé kategorie. Až vhodím svůj hlas do urny, budu nejšťastnější člověk na světě,“ řekl nám Hamíd Darbandi, vedoucí odboru mezinárodních vztahů prezidentské kanceláře.

Xenofobii v Česku nechápu, Merkelovou vnímáte příliš jako nepřítele, říká česko-německá novinářka

sinfin.digital