Katalánsko není jediné. 7 dalších států v Evropě, kde bují separatistické nálady

Už dnes by se mělo uskutečnit v Katalánsku referendum o odtržení území od španělského království. Ačkoliv není jasné, zda k lidovému hlasování opravdu dojde, je jisté, že separatistické tendence v Evropě v v posledních letech znovu nabývají na síle. Tady je výběr dalších evropských území, která kromě Katalánska touží po samostatnosti. 

Baskicko

Oblast na severu Španělska již autonomii na království má od roku 1979, nicméně snahy a naděje na vytvoření vlastního státu neutichají. Nejhlasitější byla v tomto ohledu teroristická organizace ETA, která se snažila na téma poutat pozornost prostřednictvím teroristických akcí – od 60. let minulého století ve jménu samostatnosti připravila o život přes 800 lidí, v roce 2011 nicméně svůj krvavý boj zastavila. K baskické národnosti se hlásí dva miliony lidí, území s hlavním městem Vitorií má vlastní parlament, policii, zdravotnictví a školství. A samozřejmě i jazyk, španělština je tam až na druhém místě.

Jižní Tyrolsko

Jedná se o autonomní oblast na severu Itálie, která stále řeší vlastní identitu. „Nejsem Italka, nejsem Rakušanka ani Němka. Jsem Jižní Tyrolanka,“ shrnuje mínění většiny lidí žijících v Jižním Tyrolsku jedna z obyvatelek. Bombové útoky na podporu argumentu vlastního státu jsou již dávno pouhou vzpomínkou na realitu 50. a 60. let, nicméně v posledních lokálních volbách získaly strany, které podporují nezávislost na Římu třetinu hlasů. Severní Jižní Tyrolsko je totiž podstatně bohatší oblast než zbytek Itálie – platy jsou oproti zbytku země až dvojnásobné. A přestože do centrální italské kasy odchází jen desetina vybraných daní názor obyvatel na odtržení je velmi populární.

sinfin.digital