Trumpův týden hrůzy: rozdělil společnost, skoro vyhlásil válku a zaprodal národ

Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi jako by se v posledních sedmi dnech lepila smůla na prsty. Komentátoři mu předhazují, že když během voleb potřeboval své voliče zaujmout, neváhal slibovat hory doly. Ale když má nyní splnit, co slíbil, jen rozpačitě krčí rameny. Nedaří se mu už ani to, v čem je údajně nejlepší ze všech - ve vyhrávání. Poslední týden se zkrátka na Trumpa valí jedna katastrofa za druhou, takže si může říkat, že má vlastně štěstí, že se alespoň nedostal s nikým do války. I když ani to není úplně pravda. Tady je rekapitulace Trumpova týdne přehledně.

Neděle

Trumpových sedm dní marnosti začalo minulou neděli. Tehdy začal hořekovat nad hráči amerického fotbalu, kteří spustili masivní protest proti rasově zaměřené policejní brutalitě, když během státní hymny poklekli. „Jsou to zkur*ysyni,“ zaškatulkoval je okamžitě Trump. „Jejich tým by je měl vyhodit za to, že nerespektují americkou vlajku,“ dodal prezident, který se ten den nejspíše nevyspal úplně do růžova.

Jenomže jeho tweety měly podobný dopad jako akce taxikářů násilně protestujících proti společnosti Uber na pražském letišti. Stejně jako přibylo podpory a zákazníků pro alternativní taxikáře, tak rapidně vzrostl i počet hráčů, trenérů a majitelů amerických fotbalových klubů, kteří najednou při americké hymně poklekli. A to přesto, že má Trump mezi majiteli klubů mnoho přátel. Prezident, který na podzim sliboval, jak znovu sjednotí rozdělenou společnost, tak v tomto bodě hořce neuspěl.

Pondělí

Jestli si prezident myslel, že s novým týdnem se negativní sentiment posledních dní vypaří jak pára nad hrncem, hořce se zmýlil. Hned z rána jej začaly bombardovat špatné zprávy jako na běžícím páse – Severní Korea prohlásila, že si jeho poslední tweet vyložila jako vyhlášení války a že navzdory jinému tweetu, který prezident vyslal během víkendu online, Írán žádnou balistickou střelu netestoval.

V pondělí navíc začalo být jasné, že se Trumpovi nepodaří další pokus o odvolání a nahrazení takzvané Obamacare - jednoho z hlavních bodů jeho předvolebního programu. Přes své předvolební sliby, že podobného úkolu se sám dokáže zhostit během jediného dne, prezidentovi došlo, že ani v horní, ani ve spodní komoře Kongresu nedokáže zformovat většinu, která by zákon odvolala. Prezident se ovšem nerozpakoval hodit vinu na senátora Thada Cochrana a na jeho hospitalizaci. Podobně jako íránské balistické střely nebyly testovány, ani tento senátor za Mississippi ale v posledních dnech hospitalizován nebyl.

sinfin.digital