Útok ve Vegas: žena držela zastřeleného cizince pět hodin za ruku, mezitím zavolala jeho rodinu

ekb

Příběh Heather Goozeové je jen jednou z mnoha tragédií, které v neděli zažili návštěvníci festivalu country v Las Vegas. Je ale zároveň příběhem velké obětavosti. Po boku turisty z Kanady, který na místě zraněním podlehl, strávila víc než pět hodin, přestože ho viděla poprvé v životě. „Nemohla jsem ho tam nechat jen tak samotného,“ svěřila se pro kanadskou televizi CBC barmanka z Las Vegas, která byla po celou dobu ve spojení s jeho přítelkyní a rodinou.

„Znělo to, jako by odpálili tisíce ohňostrojů,“ vzpomíná na první okamžiky brutální střelby, následkem které zemřelo 59 lidí a přes 500 dalších skončilo v péči lékařů. Když viděla, jak tisíce lidí začaly v panice utíkat a tlačit se do baru, kde pracovala, chtěla se také rozeběhnout pryč, najednou se ale zarazila. „Něco uvnitř mě donutilo zastavit,“ říká Heather Goozeová.

Do baru začaly proudit davy zraněných, některé z nich přinesli na provizorních nosítkách další návštěvníci festivalu. Když se vrátila do baru poté, co pomáhala jedné z obětí nasednout do sanitky, všimla si skupinky mladých mužů. Na kusu drátěného plotu přinesli zakrváceného muže, nechali ho u Heather a odešli pomáhat dalším obětem brutálního útoku 64letého Stephena Paddocka – pachatele nejkrvavějšího střeleckého masakru v dějinách USA.

Heather vzala zraněného za ruku. „Cítila jsem jeho prsty, jak se svírají a zase povolují,“ vzpomíná barmanka. Když zkontrolovala jeho životní funkce, zjistila, že muž rozsáhlým zraněním podlehl. Pak mu začal zvonit telefon. Volal mu kamarád, od kterého Heather zjistila, že se muž jmenuje Jordan McIldoon, je mu 23 let a pochází z kanadské provincie Britská Kolumbie. Našla si ho na Facebooku, díky kterému zjistila kontakt na jeho rodinu a napsala jí. Telefon zazvonil znovu – tentokrát to byla jeho matka. Od ní se Heather dozvěděla, že byl na festivalu s přítelkyní Amber, vzala si její telefonní číslo a zavolala jí.

sinfin.digital