Rozpolcené Katalánsko: Do ulic Barcelony znovu vyšly statisíce odpůrců nezávislosti

ČTK

Info.cz

luš

Ve Španělsku pokračují masové protesty za zachování jednoty země. Katalánská občanská společnost (SCC) svolala do Barcelony manifestaci, která se staví proti snahám o nezávislost regionu. „Dost! vraťme se ke zdravému rozumu,“ vyzývá katalánskou vládu. Na demostraci se sešly statisíce lidí. Početná účast dle agentury Reuters ukázala, jak moc je Katalánsko rozděleno. Španělský premiér Marian Rajoy mezitím vzkázal, že pokud Katalánsko vyhlásí nezávislost, nelze vyloučit, že region bude na základě ústavních pravomocí zbaven autonomie.

I v neděli vyšly statisíce lidí do ulic katalánské metropole, aby daly najevo nesouhlas se snahami o odtržení Katalánska. Demonstranti podobně jako v sobotu volali po dialogu mezi oběma stranami, který by pomohl ukončit vážnou politickou krizi v zemi.

„Spolu jsme silnější,“ hlásali účastníci manifestace za jednotu země. Na akci dorazily i významné osobnosti španělského veřejného života, promluvil například držitel Nobelovy ceny za literaturu Mario Vargas Llosa.

Střelec v Las Vegas chtěl zabít co nejvíc lidí. Po masakru našli v pokoji lístek s čísly

sinfin.digital