Sobotka chce řešit dvojí kvalitu potravin změnou směrnice, Jourová jednotnými testy v celé EU

ČTK

ekb

Řešení problému dvojí kvality zboží v zemích evropské osmadvacítky podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých obchodních praktikách. Sobotka to dnes řekl na spotřebitelském summitu v Bratislavě, kterého se kromě premiérů čtyř středoevropských zemí účastní například i zástupci Evropské komise. Eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitelů Věra Jourová ale prohlásila, že problém lze potírat i pomocí stávající směrnice.

„Klíč podle názoru České republiky leží v revizi směrnice o nekalých obchodních praktikách. Její současná podoba podle našeho názoru neumožňuje dostatečný postih nekalého jednání a je nutné, aby se přistoupilo k její novelizaci,“ řekl Sobotka na jednání, které bylo svoláno do Bratislavy z iniciativy české a slovenské vlády.

Jourová zastává jiný názor. „Myslím si, že nekalé obchodní praktiky, kdy se různá kvalita zboží prodává pod stejnou značkou, lze potírat na základě směrnice o nekalých obchodních praktikách. To je můj plán, použít stávající legislativu,“ řekla novinářům Jourová. Dodala, že Evropská komise nedostala podněty ke změnám zmiňované směrnice, byť proces její úpravy je otevřen.

Práskač není účelovka? Sorry jako, Bureši. Komentář Zdeňka Šarapatky

sinfin.digital