Ve Španělsku přituhuje. Katalánský premiér neuznal sesazení, v ulicích se čekají demonstrace

Info.cz

bel

Katalánský premiér Carles Puigdemont neuznal sesazení své vlády a oficiální předání vedení do rukou Madridu, ke kterému došlo včera v reakci na vyhlášení nezávislosti nejbohatšího španělského regionu. Podle španělských médií Puigdemont vyzval Katalánce, aby se nevzdávali a za samostatné Katalánsko i nadále bojovali nenásilnými prostředky. Odpoledne se očekávají protesty v Barceloně, hlavním městě regionu, a dalších městech.

Za „záměrnou agresi“ odznačil katalánský premiér Carles Puigdemont převzetí moci nad Katalánskem madridskou vládou, které včera oznámil španělský premiér Mariano Rajoy. K tomu došlo poté, co katalánský parlament o den dříve schválil rezoluci o nezávislosti. Puigdemont se podle španělských médií odmítl vzdát a vyzval Katalánce, aby se bránili, ale vyhnuli se při tom násilí.

V živé paměti jsou ještě obrázky a videa, na nichž španělská policie zasahuje proti Kataláncům, kteří se vypravili hlasovat v referendu o nezávislosti regionu. Lidové hlasování proběhlo na začátku října a 41 % lidí se v něm vyslovilo pro nezávislost.

Demonstrace se očekávají i dnes odpoledne a mělo by k nim dojít především v hlavním městě Katalánska, Barceloně. Tam se lidé seskupovali už včera a v pátek. Protesty proběhly také v hlavním městě Madridu, kde se ale shromáždili lidé demonstrující za jednotu Španělsku. Provolávali při tom hesla namířená proti katalánskému premiérovi, například „Puigdemont do vězení!“.

Rozdělené v pohledu na katalánskou nezávislosti není pouze Španělsko, ale i samotné Katalánsko. Z průzkumu, který v sobotu zveřejnil španělský deník El Pais, vyplývá, že v Katalánsku je více lidí (52 %), kteří podporují rozpuštění regionálního parlamentu a vyhlášení předčasných voleb, než těch, co s tím nesouhlasí (43 %).

Jak už včera psalo INFO.CZ, odhadnout další vývoj není lehké. Pozorovatelé se však vesměs shodují, že bezprecedentní krok vlády v Madridu může posílit tábor zastánců katalánské nezávislosti. Největší obavy panují ohledně toho, jak bude španělská vláda prosazovat svá opatření a zda bude schopná se vyhnout násilí. V ulicích katalánských měst navíc operuje i katalánská policie. Střety mezi oběma složkami mohou podle některých komentátorů nahrávat katalánské straně, která tak může získat body u světového veřejného mínění a zároveň posílit svou pozici vůči Madridu.

sinfin.digital