Temná stránka brexitu. Britská vláda vyhání ze země migranty z EU

Info.cz

bel

Atmosféra ve Spojeném království kvůli brexitu houstne a začínají ji pociťovat občané z jiných zemí EU, zejména ze střední a východní Evropy. Britské ministerstvo vnitra se k nelegálním migrantům ze zemí EU, kteří jsou v detenčních centrech a čekají na vyhoštění, chová podle deníku The Guardian nevybíravě a hrubě. Obesílá je dopisem, v němž jim doporučuje, aby využili volného pohybu osob a odešli do jiné země EU, která jim zajistí jejich práva.

Cizinci z jiných zemí EU, kteří přicházejí na britské ostrovy za prací nebo s cílem se tu dlouhodobě usadit, by měli tento nápad pořádně zvážit. Britská vláda v atmosféře brexitu totiž přiostřila a speciálně migranty z EU, kteří čekají v detenčních centrech, obesílá dopisem, v němž jim říká, aby Spojené království co nejdříve opustili.

Na případ rumunského občana, který takový dopis odeslaný jménem britské ministryně vnitra Amber Ruddové, dostal, upozornil deník The Guardian. V listu se píše, že cizinci, kteří pravděpodobně nedostanou povolení pro vstup do země, mají raději zvážit odchod do jiné členské země EU, a využít tak „své právo na volný pohyb po EU a na návštěvu, život, studium a ve většině případů i na práci“.

Jak upozorňuje The Guardian, od referenda o vystoupení Velké Británie z EU, které proběhlo loni v létě, počet zamítnutých žádostí pro občany EU silně vzrostl. Častěji se tak začala objevovat kritika, že britské ministerstvo vnitra je na migranty z jiných zemí EU vysazenější a přísnější než na žadatele z nečlenských států.

Podle ředitelky organizace BiD, která se věnuje problematice zadržování osob ve Velké Británie, Celie Clarkové za to může právě atmosféra kolem jednání o brexitu. Znepokojivý je podle ní zejména tón, který je z dopisu ministerstva vnitra cítit a kterým se cizincům říká, ať se vrátí domů, nebo jdou do jiné země EU.

sinfin.digital