Orbán rozkázal špionům, aby se zaměřili na Sorose. Chce rozložit jeho "impérium"

Info.cz

bel

Maďarský premiér Viktor Orbán znovu útočí na miliardáře a filantropa George Sorose. Po maďarských výzvědných službách chce, aby zmapovaly Sorosovy aktivity, které podle něj cíleně podkopávají pozici Maďarska v EU a snaží se, aby unijní instituce zemi potrestaly. 

Americký miliardář a filantrop George Soros je úhlavní nepřítel Maďarska číslo jedna a jeho aktivity, které jsou údajně zaměřeny proti zemi, musí být zmapovány. Za úkol to přímo od premiéra Viktora Orbána dostaly maďarské tajné služby. V příštích týdnech by se měly zaměřit na celé Sorosovo „impérium“.

Orbán v pravidelném rozhlasovém pořadu, ve kterém vystupuje každý pátek, uvedl, že Sorosovy nadace a neziskové organizace systematicky pracují na tom, aby vláda změnila svou politiku vůči migraci. V projevu z minulého týdne, který měl připomenout protikomunistické povstání v Budapešti v roce 1956, Orbán podle agentury DPA uvedl, že vlna milionů migrantů je dílem záhadné finanční síly, která je přiměla k invazi do Evropy, aby ji přeměnili ve „smíšený kontinent“. I přesto, že přímo nezmínil Sorose, komentátoři se shodli, že Orbán mluvil o něm.

Na adresu Sorosových neziskových organizací v pátek v rozhlase pak Orbán uvedl: „Další otázkou je, kdo jsou Maďaři, kteří se tohoto účastní?“. Jak napsaly Financial Times, Orbán sice tyto osoby nespecifikoval, lidé z blízkosti Orbána a jeho strany Fidesz v minulosti za „Sorosovu síť“ označovali neziskové organizace, novináře, úředníky EU a také poslance, kteří působí nejen v Maďarsku, ale i za jeho hranicemi.

Viktor Orbán s neziskovými organizacemi bojuje dlouhodobě. Kvůli zákonu o nevládních organizacích, který maďarský parlament schválil v červnu, zahájila vůči zemi řízení Evropská komise. Orbánovi kritici jsou přesvědčení, že sporný zákon je součástí širší snahy maďarské vlády dostat pod kontrolu nezávislé instituce v zemi. Orbán v minulosti opakovaně uvedl, že za kroky Bruselu nese zodpovědnost Soros. „Soros si koupil lidi, koupil si organizace, jež mu zobou z ruky, a pod jeho vlivem je i Brusel,“ prohlásil nedávno Orbán.

sinfin.digital