Problém jménem Katalánsko: Uvěznění exministrů situaci ještě zkomplikuje, míní komentátoři

ČTK

raz

Uvěznění exministrů katalánské vlády, kterou před týdnem Madrid sesadil kvůli snahám o nezávislost Katalánska, dále zkomplikuje politický problém tohoto autonomního regionu. Uvádí se v komentářích katalánského deníku La Vangurdia. Prosincové předsčasné volby do katalánského parlamentu, které vyhlásila před týdnem španělská vláda, aby "normalizovala" situaci v Katalánsku, se tak stanou plebiscitem nikoli o odtržení od Španělska, ale o svobodě pro uvězněné exministry. Píše komentáror listu La Vanguardia.

Uvězněním poloviny vlády po deklaraci o nezávislosti, která byla spíše v uvozovkách a nevyvolala žádné protesty v ulicích, se volby 21. prosince stanou plebiscitem proti centrální vládě (v Madridu)," domnívá se novinář Enric Juliana. V jiném článku téhož listu se píše, že „tvrdé soudní rozhodnutí" ještě zhorší politický katalánský konflikt a rozhodně nebude "balzámem" na prosincové volby, spíše naopak.

3759238:article:true:true:true

Uvěznění exministrů přivede do ulic tisíce lidí v celém Katalánsku, kteří považují exministry za „politické vězně". Chystá se také generální stávka a velká demonstrace na 12. listopadu. Demonstrace se budou v následujících dnech znásobovat, domnívá se komentátor deníku La Vanguardia.

Španělsko nechce vířit střelný prach. Katalánsko se nakonec může dočkat větší autonomie

sinfin.digital