Poslední bašta Islámského státu v Iráku padla. Armáda dobyla město Rava u syrské hranice

ČTK

raz

Irácká armáda oznámila, že u syrské hranice dobyla město Rava. To bylo posledním útočištěm bojovníků z takzvaného Islámského státu v zemi. Rava se nachází u hranic se Sýrií. IS už podle odhadů přišel o více než 95 procent území, které před lety v Iráku a Sýrii zabral.

"Čistící operace a likvidace" četných bomb a dalších výbušnin, které ve městě džihádisté zanechali, pokračuje, dodaly armádní zdroje.

Útok na západoiráckou Rávu zahájila armáda dnes ráno. Předpověděla přitom, že bitva bude krátká, protože většina bojovníků Islámského státu, kteří byli ve městě, již uprchla k syrské hranici.

V předchozích dnech irácká armáda ostřelovala okolí tohoto města, které leží u řeky Eufrat v provincii Anbár. Cílem bylo přerušit extremistům zásobovací trasy, zničit jejich muniční sklady a připravit tak pozici útočícím jednotkám.

"S osvobozením města Ráva můžeme říci, že veškeré oblasti, v nichž byl Islámský stát přítomen, byly osvobozeny," uvedl mluvčí irácké armády. Irácké síly se nyní zaměří na ozbrojence, kteří uprchli do pouště, a na obnovu plné kontroly nad hranicemi Iráku.

sinfin.digital