Z Pásma Gazy odchází tisíce Palestinců, Egypt na pár dní otevřel hraniční přechod

ČTK

luš

Egypt dnes otevřel hraniční přechod Rafáh mezi svým územím a palestinským Pásmem Gazy. Stalo se tak poprvé od 1. listopadu, kdy hnutí Hamás předalo kontrolu nad hraničními přechody v Pásmu palestinské samosprávě Mahmúda Abbáse v Ramalláhu na Západním břehu Jordánu. Na egyptské území vjela dnes ráno první desítka autobusů, informovaly podle agentury AFP palestinské zdroje.

Rafáh bude podle nich otevřen tři dny. Povolení k odjezdu dostali většinou nemocní, studenti nebo osoby, kterým uzavření přechodu bránilo v návratu do ciziny, kde pracují.

„Egypt otevřel hraniční přechod pro humanitární případy zaregistrované u úřadů Hamásu,“ uvedl zdroj AFP. Civilní zaměstnanci i bezpečnostní příslušníci na palestinské straně hranice jsou zaměstnanci vlády palestinské samosprávy ze Západního břehu Jordánu vedené Ramím Hamdalláhem.

Žádost o povolení vycestovat do Egypta podalo až 20 000 osob z enklávy Pásma Gazy. Stovky z nich podle AFP ještě dnes čekali na schválení své žádosti, aby mohli nastoupit do autobusu a odjet do Egypta.

sinfin.digital