Hiphop místo kokainu. Medellín vymítá ducha drogového krále Escobara

Ondřej Fér

Kolumbijské město Medellín právem platilo za světovou metropoli drog, smrti a násilí. Teď se této pověsti obratně zbavuje. Aktuálně se rozjel velkorysý projekt, ve kterém se mládež místo drogového byznysu a násilí ve všech podobách organizovaně věnuje hiphopu.

Pro jednadvacetiletou Zuleimu Pérezovou znamenal příchod do Medellínu pád přímo do pekla. Z rodné vesnie se spolu s rodinou před deseti lety přistěhovala do města, jehož více než dva a půl milionu obyvatel žilo prakticky výlučně z obchodu s drogami. Na sto tisíc obyvatel připadalo ročně 381 vražd. To středokolumbijskému městu spolehlivě zajišťovalo smutný primát nejkrvavějšího města světa.

Medellín se stával domovem pro desetitisíce uprchlíků, kteří museli utéct před koordinovaným násilím marxistických teroristů ze skupiny FACR. Nad městem se ještě v roce 2007 podle svědectví zveřejněného v britském deníku The Independent “stále vznášel neblahý duch Pabla Escobara.” Právě tento drogový boss udělal z Medellínu v devadesátých letech skutečné “Sin City,” město hříchu. Escobarova smrt znamenala začátek zlomu, který se plně projevil zhruba před třemi roky.

Nepřetržitá šikana i laboratoř naprosté kontroly společnosti: svět čínské digitální totality

sinfin.digital