Brity bojující za Islámský stát bychom měli najít a zabít, tvrdí ministr obrany Spojeného království

ČTK

ekb

Britové, kteří se přidali k teroristické organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku, by měli být nalezeni a zabiti. V rozhovoru poskytnutém bulvárnímu listu The Daily Mail to dnes řekl nový britský ministr obrany Gavin Williamson. Bojů na Blízkém východě se na straně islamistů v současnosti účastní stále asi 270 britských občanů.

Britové, kteří se v Sýrii a Iráku připojili k teroristům z IS, nenávidí hodnoty, které Británie zastává, zdůvodnil Williamson svůj názor. „Docela jednoduše: Můj názor je takový, že mrtvý terorista nemůže Británii nijak ublížit,“ dodal ministr. Zabíjet by podle něj britská armáda své občany v řadách IS mohla třeba pomocí náletů.

„Měli bychom dělat vše, co je v našich silách, abychom zničili, zlikvidovali tuto hrozbu,“ řekl dále v rozhovoru Williamson. Britům, kteří se přidali k teroristům z IS, by podle něj jejich vlast neměla umožnit návrat domů.

K teroristickým skupinám v Iráku a Sýrii se podle odhadů britských úřadů připojilo asi 800 lidí s britským pasem. Zhruba 130 z nich v bojích padlo, čtyři stovky se vrátily do vlasti. Asi 270 jich tak stále zůstává na Blízkém východě.

Jednačtyřicetiletý Williamson se ministrem obrany členské země NATO stal na počátku listopadu. Ve funkci nahradil Michaela Fallona, který rezignoval po obvinění ze sexuálního obtěžování.

sinfin.digital