Z Evropské unie by se měla stát federace, vyzývá Schulz. Kdo bude proti, měl by prý z EU vystoupit

ČTK

raz

Předseda německé sociální demokracie (SPD) Martin Schulz chce, aby se z Evropské unie v příštích letech stala federace. Její členské země by měly přijmout společnou ústavní smlouvu. Kdo bude proti, má z unie vystoupit, je přesvědčen Schulz, který to dnes řekl ve svém vystoupení na sjezdu SPD v Berlíně.

„V příštích letech půjde o budoucnost Evropské unie," míní Schulz, podle něhož už nestačí jen drobné reformy, ale je potřeba najít odvahu k zásadním změnám.

„Chci, aby existovala evropská ústavní smlouva, která vytvoří federální Evropu," nechal se slyšet šéf SPD, podle něhož by "Spojené státy evropské" měly spatřit světlo světa do roku 2025.

Ústavní smlouvu by podle něj měl spolu s občany vypracovat konvent. "A až ji budeme mít, tak musí být předložena ve členských zemích (k hlasování). A kdo pak bude proti, ten půjde z Evropské unie pryč," představil Schulz svůj poměrně radikální návrh.

„Evropa je naše životní pojistka," podotkl s tím, že národní státy už na řadu úkolů prostě nestačí. Jen spojená Evropa podle něj může čelit klimatickým změnám, daňovým únikům velkých firem nebo terorismu a migraci.

sinfin.digital