Symbol válečného utrpení: Ve východní Ghútě začíná evakuace vážně nemocných, jde o děti s rakovinou

ČTK

raz

Z rebely ovládané oblasti u syrské metropole Damašku začaly evakuace nemocných lidí, kteří akutně potřebují pomoc. Informoval o tom dnes Mezinárodní výbor Červeného kříže. Podle Syrsko-americké zdravotnické společnosti (SAMS) byl schválen převoz 29 lidí, z nichž mělo být v první skupině převezeno pět. OSN žádala prezidenta Bašára Asada, aby umožnil z obléhané oblasti východní Ghúta odjet zejména vážně nemocných dětem. V oblasti obléhané syrskou armádou se v současnosti nachází na 400.000 lidí, uvedla agentura Reuters.

Podle zdravotnických zdrojů je třeba urychleně evakuovat kvůli zdravotním komplikacím nejméně 130 lidí. Červený kříž hodnotí situaci jako kritickou. Na svém twitteru dnes organizace zveřejnila snímky sanitek shromážděných k převozu nemocných. SAMS uvedla, že zatím byli do nemocnic v Damašku převezeni čtyři nemocní z pěti, kteří měli odjet v první skupině, další budou následovat v příštích dnech. Nemocní jsou převáženi v rámci dohody o výměně zajatců mezi Asadovou armádou a jednou z povstaleckých skupin.

Asad byl nakloněn povolit evakuaci dětí trpících rakovinou, není však jasné, zda kromě zmíněného počtu dovolí ještě nějaké lidi přemístit do míst, kde se jim dostane potřebné léčby. Ve východní Ghútě je i mnoho dalších nemocných, trpících jinými chorobami, či řada zraněných.

sinfin.digital