„Nepřátelé revoluce byli poraženi.“ Armádní generál oznámil uhašení protestů v Íránu

ČTK

luš

Íránská policie už protivládní protesty potlačila. Řekl to dnes generál Abdorrahím Músaví, který stojí v čele íránské armády. Protesty začaly před týdnem v několika městech a zákroky proti nim si vyžádaly životy asi 20 lidí. Ve středu a dnes vyšly do ulic stoupenci režimu a provolávali hesla na podporu íránského vedení.

„Toto slepé pobuřování bylo slabé a k jeho udušení v zárodku stačila část policie...můžete si být jisti, že vaši kolegové (v armádě) jsou připraveni postavit se hloupým obětem Velkého Satana (Spojených států),“ sdělil generál.

O ukončení protestů už ve středu hovořil velitel revolučních gard generál Mohammad Alí Džafarí, podle jehož slov pobuřování skončilo a nepřátele Íránu se podařilo porazit díky připravenosti národa.

Demonstrace začaly minulý čtvrtek jako protesty proti špatné ekonomické situaci, ale později se k heslům demonstrantů připojily i slovní útoky na íránské vůdce.

Ve středu a také dnes se sešly na mnoha místech příznivci režimu s íránskými vlajkami a portréty duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího. „Stojíme společně za svým vůdcem,“ volali účastníci jedné z dnešních akcí. Podle íránské televize se tato shromáždění dnes konala v Mašhadu, kde původně protesty začaly, dále v Isfahánu, Šírázu, Ardabílu i Orumíji. Podobně jako Chameneí účastníci z nepokojů vinili USA a Izrael. V Teheránu se má další shromáždění na podporu vlády konat v pátek po poledních modlitbách.

Prezidentské volby 2018 se blíží. Komplexní zpravodajství můžete sledovat zde>>>

Protivládní demonstrace se v minulém týdnu konaly hlavně v noci. Podle íránské televize už byly poslední dvě noci klidné. Západní agentury ale připomínají, že úřady částečně zablokovaly přístup k sociálním sítím, takže odpůrci režimu nemají možnost informovat o svých akcích.

sinfin.digital