Metoda cukru a biče? Japonsko po smířlivých gestech volá po větším tlaku na KLDR

ČTK

luš

Japonský premiér Šinzó Abe dnes obvinil Severní Koreu, že pokračuje v „naprosto nepřijatelných“ provokacích. Japonsko bude spolupracovat s mezinárodním společenstvím, aby zabránilo dalšímu rozvoji severokorejského jaderného a raketového zbrojního programu, řekl podle agentury Reuters Abe.

Předseda japonské vlády se tak vyjádřil poté, co KLDR v posledních dnech překvapila smířlivými gesty vůči Jižní Koreji. Severokorejský vůdce Kim Čong-un se ve svém novoročním projevu vyslovil pro zlepšení mezikorejských vztahů a uvedl, že zvažuje vyslání severokorejské výpravy na únorovou olympiádu v jihokorejském Pchjongčchangu.

Ve středu Kim rozhodl, že znovu zprovozní pohraniční horkou linku, aby představitelé Soulu a Pchjongjangu mohli jednat o severokorejské účasti na zimních olympijských hrách.

Prezidentské volby 2018 se blíží. Komplexní zpravodajství můžete sledovat zde>>>

„Nepřeháním, když řeknu, že bezpečnostní situace kolem Japonska je na nejhorší úrovni od druhé světové války,“ konstatoval Abe na tiskové konferenci. „Mám v úmyslu společně s mezinárodním společenstvím zvýšit tlak na Severní Koreu a učinit tak maximum pro vyřešení otázky severokorejských jaderných zbraní, raket a únosů,“ dodal.

Pchjongjang se v roce 2002 přiznal k únosu 13 japonských občanů, kteří měli pomáhat severokorejským agentům s výukou japonštiny a znalostmi japonské kultury. Pět unesených a jejich rodin se později mohlo vrátit do Japonska. Pchjongjang tvrdí, že zbývajících osm japonských občanů je již po smrti.

sinfin.digital