V Německu o víkendu začnou rozhovory o nové vládě. Mají být rychlé a věcné, slibují Merkelová a Schulz

ČTK

raz

V Německu v neděli začnou předběžné rozhovory mezi konzervativní unií CDU/CSU a sociální demokracií (SPD) o nové vládě. Podle představ předsedů CDU a SPD - Angely Merkelové a Martina Schulze - mají být rychlé, věcné a důvěrné. Jestli se tato očekávání podaří naplnit, je ale nejisté.

Sestavení vlády ve spolkové republice ještě nikdy netrvalo tak dlouho jako po loňských zářijových volbách. Když už se v listopadu zdálo, že země poprvé směřuje ke koalici CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených, rozhodla se FDP rozhovory o vládě ukončit. Předčasné volby se tehdy zdály být nevyhnutelné.

V tu chvíli ale klíčovou roli sehrál prezident Frank-Walter Steinmeier, který parlamentní strany vyzval k dalšímu jednání. Apel na zodpovědnost politiků se týkal především jeho dlouholetých kolegů ze sociální demokracie, která se původně po volebním propadu rozhodla k odchodu do opozice. Výzva Steinmeiera i vědomí složité politické situace, kterou by ani nové volby nemusely příliš změnit, postupně SPD vedly k obratu a ochotě o vládě alespoň jednat.

Zemana uklidili a udělali dobře. Jeho soupeři dělají vše pro to, aby vyhrál, říká Biler

sinfin.digital