Vycvičený blonďatý symbol třetí intifády a další sporné symboly blízkovýchodních konfliktů

Jitka Jeníková

Drobnou dívku s modrýma očima a hřívou blonďatých kudrnatých vlasů eskortují dva po zuby ozbrojení izraelští vojáci, kterým sahá sotva po prsa. Přestože šestnáctiletá Ahed Tamímí nezapadá ani v nejmenším do všeobecně panující představy palestinské Arabky – nebo možná právě proto –, stala se v posledních dnech s definitivní platností tváří tzv. třetí intifády. Video, které ji zachycuje, jak se spolu se sestřenicí pokouší na Západním břehu nejprve kopnout a posléze i uhodit dva izraelské vojáky, obletělo svět. Seznam obvinění, která proti ní Izrael tento týden vznesl, čítá 12 položek, a to včetně násilného útoku na izraelského vojáka a házení kamení. 

Ahed, symbol odporu, se ale nezrodila teprve před pár týdny. Poprvé se na scéně objevila před čtyřmi lety. Na snímcích a videích z té doby je malá, dvanáctiletá, subtilní holčička v červených džínech a černém tričku bez rukávů, jež hystericky ječí, až jí přeskakuje hlas, na izraelské vojáky a naznačuje jim zaťatou pěstí úder. Působí jako štěně dorážející na vzrostlého bernardýna. Úplný David a Goliáš, rozplývali se diskutující a arabský svět se do Ahed zamiloval. „Sionisté tuhle válku začali, ženy jako Ahed ji ukončí!“ hlásaly komentáře pod jejími videi.

O dva roky později sehrála roli v sérii fotografií, na nichž se izraelský voják pokoušel zatknout jejího mladšího bratra. Ten údajně házel kameny v rámci potyčky mezi izraelskými vojáky a obyvateli vesnice Nabí Sálih v Rámalláhu, kde rodina žije. Na mrazivých fotkách drží voják se samopalem evidentně vyděšené dítě přišpendlené k zemi a dívky a ženy včetně Ahed a její matky se jej pokoušejí od chlapce odtrhnout. Ikonickou se stala především fotka, kde Ahed vojáka kouše do ruky. Později se ovšem objevila spekulace, podle níž byla celá scéna předem připravenou provokací, za níž stáli politicky velmi angažovaní Tamímíjovci, a která měla poukázat na brutální metody uplatňované izraelskými vojáky proti Palestincům bez ohledu na jejich věk a pohlaví.

Připravená akce

Stejně tak panuje řada nejasností ohledně událostí, které předcházely vzniku Ahedina posledního videa. V pátek 15. prosince, kdy ono osudné video Ahedina matka natočila, se ve vesnici Nabí Sálih konala demonstrace proti americkému uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele (a nikoli Palestiny). Během akce byl Ahedin teprve čtrnáctiletý bratranec zasažen z bezprostřední blízkosti do obličeje gumovým projektilem, který vypálil jeden z izraelských vojáků. Chlapec ránu sice přežil (tyto projektily mají kvůli pogumování omezenou průraznost, ovšem při zásahu do obličeje mohou zabíjet), ale skončil s rozdrcenou čelistí a hodně pošramoceným obličejem v nemocnici, kde jej lékaři museli uvést na čtyři dny do umělého spánku a jeho zdravotní stav popsali jako velmi vážný.

Podle izraelských zdrojů házelo přibližně 200 shromážděných Palestinců ten den na izraelské vojáky kameny. Část z nich se posléze ukryla do nedalekého domu, odkud se souhlasem majitelů v házení pokračovali. To byl důvod, proč se izraelští vojáci ocitli na pozemku Tamímíjových a proč do jejich domu hodili slzné granáty. Arabská média považují krok vojáků za zcela neodůvodněný, otec rodiny tvrdí, že od nich nikdo kameny neházel. Přítomnost vojáků každopádně Ahed a její sestřenici přiměla vyběhnout před dům, kde na ně začaly křičet, aby okamžitě vypadli. Ke křiku posléze přidaly kopance a údery rukama. Oba vojáci zachycení na videu zachovávají ledový klid a na provokace v podstatě nijak nereagují.

Tři dny po zveřejnění videa byla během nočního zátahu Ahed zatčena. Její otec popsal ve facebookovém statusu, že vojáci jejich dům obrátili vzhůru nohama, zabavili jim veškerou elektroniku a dceru odvedli, nicméně on sám je na ni a na to, co 15. prosince udělala, velmi pyšný. „Ve chvílích na videu vypadají velice lidsky, ale ten den se podle mě nijak lidsky nezachovali. Jen pár okamžiků před tím na nás házeli slzné granáty a rozbíjeli nám okna,“ komentoval události pro izraelský deník Jedi'ot achronot.

ANALÝZA Co přinese rok 2018 na Blízkém východě: A neříkejte, že jsme vás nevarovali

sinfin.digital