USA kvůli protestům v Íránu varují před mezinárodním problémem. Rusko se odmítá vměšovat

ČTK, mk

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová varovala na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN íránský režim, že „svět bude sledovat jeho akce“. Páteční schůzka RB OSN byla svolána na návrh Spojených států kvůli protivládním demonstracím v Íránu. Rusko a některé další země ale uvedly, že mezinárodní společenství nemá právo o protestech rozhodovat.

V Íránu začaly před týdnem protesty motivované ekonomickou situací, které postupně přerostly v protesty proti režimu. Úřady pak zablokovaly sociální sítě a demonstrace se oficiálně označují jako spiknutí, za nímž stojí síly ze zahraničí, hlavně z USA a z Izraele. Podle armády jsou už protesty potlačeny. Od středy se místo toho po celé zemi konají provládní manifestace.

3820106:article:true:true:true

Americká vyslankyně při OSN Haleyová prohlásila, že „íránský režim porušuje práva občanů“ a že by demonstrace mohly přerůst v mezinárodní problém. Íránskou vládu rovněž obvinila, že utrácí za zbrojení na úkor obyvatel země. „V roce 2018 nebudeme mlčet,“ zdůraznila, přičemž vyzvala Teherán, aby obnovil přístup k internetu.

Rusko a Írán ale odsoudily USA, že nutí Radu bezpečnosti, aby zasahovala do vnitřních záležitostí Íránu. „Spojené státy zneužívají Radu bezpečnosti. Nechte Írán, ať si se svými problémy poradí sám,“ řekl stálý zástupce Ruska při OSN Vasilij Něbenzja.

Volební kalkulačka: Se kterým prezidentským kandidátem se nejvíce shodujete?

sinfin.digital