Stop Sorosovi! Budapešť chystá zákony proti nevládním organizacím

ČTK

of

Maďarská vláda nastínila podobu připravovaného balíčku zákonů, které by uložily nové povinnosti skupinám údajně podporujícím nelegální imigranty. Sadě opatření dal vládní mluvčí Zoltán Kovács přezdívku "Stop Sorosovi", protože Budapešť považuje amerického finančníka maďarského původu George Sorose za podněcovatele migrace, která podle ní podkopává stabilitu Evropy.

Nevládní organizace, které "podporují nelegální imigraci", by se v případě schválení nové legislativy musely registrovat u soudů, také by musely státu odvádět čtvrtinu finančních příspěvků od zahraničních dárců. Miliardář Soros se stal v posledních letech úhlavním nepřítelem maďarského premiéra Viktora Orbána také proto, že financuje skupiny hájící práva uprchlíků, napsala agentura AP.

Ministr vnitra Sándor Pintér jako příklad subjektu spadajícího pod chystaná opatření jmenoval někoho, kdo by "ukazoval cestu do Evropy" migrantovi v Bělehradě nebo by mu poskytl chytrý telefon s mapami a dalšími informacemi. Některým aktivistům by také nově mohla justice zakázat, aby se přibližovali k maďarsko-srbské hranici, která je zároveň vnější hranicí Evropské unie. Zmíněné organizace, které by neprovedly registraci, by mohly čelit pokutám.

Soros, Schwarzenberg a dezinformace. Proruský Aeronet se snaží ovlivnit prezidentské volby

sinfin.digital