Teenager přelstil CIA. Vydával se za jejího šéfa a dostal se k tajným informacím o zahraničních misích

luš

Britskému teenagerovi Kane Gambleovi se povedla nevídaná věc. V pouhých patnácti letech se dostal k vysoce citlivým zpravodajským informacím o amerických misích v Afghánistánu a Pákistánu, když se úspěšně vydával za tehdejšího šéfa CIA Johna Brennana a povedlo se mu získat přístup do jeho počítače. Podobných „husarských“ kousků na svědomí víc. 

Vedle citlivých zpravodajských informací také Gamble manipulativní technikou, při níž dokázal při telefonických hovorech navodit dojem, že je šéf CIA a spoluprací s hackerskou skupinou „Crackas With Attitude“, vymámit přístup k Brennanovým osobním emailům a iCloudu. Povedlo se mu rovněž hacknout iPad jeho manželky a převzít nad ním kontrolu.

Útokem na šéfa CIA Gamble neskončil. Povedlo se mu rovněž zmást operátory na lince FBI, že je šéf agentury Mark Guiliano, aby se dostal do její databáze a ukradil z ní citlivá data o stovkách agentů, které následně zveřejnil. Naboural se rovněž do domácí sítě bývalého ministra vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických Jeha Johnsona. Dokázal si poslechnout zprávy na jeho hlasovém záznamníku a dokonce vpašoval vzkaz „patříš mi“ na jeho televizi.

Mezi dalšími cíli byli bývalí představitelé Obamovy administrativy, včetně bezpečnostní poradkyně Avril Hainesové či ředitele zpravodajských služeb Jamese Clappera. Gamble získal také přístup k síti Ministerstva spravedlnosti Spojených států a k soudním spisům, a to včetně případu týkajícího se havárie plošiny Deepwater Horizon.

sinfin.digital