„Dáváme vám dva měsíce.“ Evropská komise důrazně kárá Polsko

Info.cz

Brusel posílá do Varšavy nová doporučení ohledně právního státu. To v překladu znamená důraznou výzvu, aby země odstranila dříve vytýkané záležitosti a nedělala nové kontroverzní kroky. Nutno podotknout, že naposledy konzervativní polská vláda odmítla poslechnout a dnes nemá důvod zachovat se jinak. Vše dobře ilustruje dění kolem ústavního soudu, do jehož čela právě dnes prezident Duda navzdory opozici a názoru unijních úředníků jmenoval novou šéfku.

Brusel je s Polskem opravdu hodně nespokojený. Nejedná se jen o jednotlivosti, místopředseda Evropské komise Frans Timmermans mluví rovnou o „systémovém problému“. Polsko má dva měsíce na reakci.

Naposledy Brusel zemi podobným způsobem pokáral na konci července. Vláda na to ale nereagovala. „Problémy, o nichž jsme psali ve svém minulém doporučení, nebyly vyřešeny. Něco se zlepšilo, ale hlavní potíže zůstaly,“ poznamenal dnes Timmermans.

Dnes místopředseda EK v souvislosti s děním kolem polského ústavního soudu zdůrazňoval hlavně otázku nezávislosti soudního systému. 

sinfin.digital