Navalnyj znovu v poutech. Na demonstraci vyzýval k bojkotu prezidentských voleb

ČTK

raz

Ruští policisté dnes v centru Moskvy zadrželi opozičního předáka Alexeje Navalného, který se krátce předtím připojil ke svým přívržencům. Navalného stoupence, kteří protestem vyzývali k bojkotu voleb, policisté vyzvali k rozchodu. Policie odhadla počet demonstrantů v hlavním městě na tisíc, celostátně se do Navalného akce podle úřadů zapojilo asi 5000 lidí. Odhady médií byly vyšší, podle agentury AFP se protestu v Moskvě zúčastnilo asi 4000 lidí, další dva tisíce protestovaly podle serveru Fontanka v Petrohradu.

Kromě tradičních pokřiků „Rusko bez Putina", „Rusko bude svobodné" a „Putin je zloděj" dav v Moskvě skandoval i slogan v tom smyslu, že čtvrté období nynějšího prezidenta Vladimira Putina má být vězeňské.

Navalnyj dnes pořádal v desítkách měst celostátní protest na podporu bojkotu březnových prezidentských voleb, v nichž mu jako vyzyvateli prezidenta Putina nebyla umožněna účast. Podle úřadů kvůli pravomocnému odsouzení k podmíněnému trestu. Vůdce opozice na oplátku zorganizoval „stávku voličů". Volby, jejichž výsledek je podle opozičních médií předem dán, nejsou podle Navalného volbami, ale podvodem.

Nejen pěsti u Zemana. Babiš si neodpustil podpásovku proti novinářům, místo odpovědi kádroval rodinu Smetany z DVTV

sinfin.digital