Trump odtajnil výbušnou zprávu o FBI. Píše se v ní, že při vyšetřování ruské kauzy zneužila pravomoce

ČTK

luš

Kongres dnes se souhlasem amerického prezidenta Donalda Trumpa zveřejnil kontroverzní zprávu republikánských kongresmanů o vyšetřování údajných ruských zásahů do předloňských prezidentských voleb v USA. Republikáni v ní kritizují Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Tvrdí, že při vyšetřování tzv. ruské kauzy zneužila pravomoci a porušila zákon. FBI se proti zprávě ohradila, kritika zní i od Demokratů. 

Předseda výboru pro kontrolu tajných služeb, republikán Devin Nunes prohlásil, že autoři zprávy shledali „vážná porušení veřejné důvěry“ ze strany tajných služeb. Nunes doufá, že zveřejněním se vnese světlo „do těchto alarmujících událostí“ a že to vyvolá „reformy, které vrátí Američanům plnou důvěru v jejich vládní instituce“.

Zneužití pravomocí se údajně FBI dopustila tím, když v roce 2016 při vyšetřování požádala o rozšíření odposlechů i na Cartera Page, tehdejšího Trumpova volebního poradce. FBI a ministerstvo spravedlnosti prý svou žádost o rozšíření odposlechů podložily neověřenými informacemi. Ty se zakládaly na zprávě, kterou si údajně objednali a částečně financovali demokraté pro kampaň jejich prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

FBI i demokraté obvinění odmítli. Zpráva republikánských kongresmanů je podle nich zaujatá a má zdiskreditovat vyšetřování zvláštní komise ministerstva spravedlnosti pod vedením Roberta Muellera, která se zabývá kauzou možného ruského vlivu na prezidentské volby v roce 2016.

Předseda sdružení pracovníků FBI Thomas O'Connor uvedl v prohlášení, že zaměstnanci agentury své vlasti věrně slouží. „Muži a ženy z FBI dennodenně nasazují svoje životy do boje proti teroristům a zločincům, neboť jsou oddaní naší zemi a ústavě,“ zdůraznil. „Americký lid by měl vědět, že mu prvotřídní agentura pro vymáhání práva řádně slouží,“ dodal O'Connor.

Šéf FBI Christopher Wray, jehož Trump do funkce dosadil po odvolání bývalého ředitele úřadu Jamese Comeyho, se s dokumentem seznámil a osobně vyzval Bílý dům, aby ho nezveřejňoval. Totéž učinil náměstek ministra spravedlnosti Rod Rosenstein. Comey označil zveřejněnou zprávu republikánů za nečestnou a zavádějící, podle něj poškodila důvěru v tajné služby. FBI pak vydala prohlášení, v němž se mluví o „hlubokých obavách vyvolaných opomenutím faktů, což má zásadní dopad na přesnost memoranda“.

sinfin.digital