Syrští povstalci sestřelili ruský letoun. Pilot je mrtvý, potvrdila Moskva

ČTK, raz

Syrští povstalci dnes podle agentury Reuters oznámili, že na severozápadě země sestřelili ruský bojový letoun. Ruské ministerstvo obrany vzápětí potvrdilo, že v Sýrii byl sestřelen ruský stroj typu Su-25. Jeho pilota, který se katapultoval, ozbrojenci zabili, uvedlo ministerstvo. Původní zprávy hovořily o tom, že pilot byl zajat.

Incident se podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) stal v provincii Idlib, která je jednou z posledních bašt opozice proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada. Rusko v posledních měsících zesílilo nálety v Idlibu s cílem pomoci syrské armádě proniknout hlouběji do této provincie.

3903638:article:true:true:true

Agentura AP s odvoláním na jednoho syrského aktivistu přítomného v oblasti napsala, že ozbrojenci patří ke skupině napojené na radikální organizaci Al-Káida. Pilot byl podle aktivisty zabit, když se zbraní v ruce kladl odpor rebelům, kteří se ho chtěli zmocnit živého. Údajné video z incidentu, které podle AP koluje na sociálních sítích, ukazuje tělo muže s tváří pokrytou krví a vousaté muže stojící kolem mrtvého. Jeden z ozbrojenců říká: „Je to Rus.“ Pravost videa nemohla být ověřena, konstatuje AP.

sinfin.digital