Není pochyb o tom, že za smrt milionů evropských Židů můžou Němci, vzkázal do Polska německý ministr zahraničí

ČTK

raz

Do debaty o kontroverzním polském zákoně, který přísně trestá připisování jakékoli odpovědnosti za holokaust Polákům, se dnes zapojilo i Německo. Ministr zahraničí Sigmar Gabriel řekl, že není pochyb, že za smrt milionů evropských Židů ve vyhlazovacích táborech během druhé světové války můžou Němci. Pár kolaborantů v okupovaných zemích na tom podle něj nic nemění, informovala agentura DPA.

„Neexistuje nejmenších pochyb o tom, kdo je zodpovědný za vyhlazovací tábory, kdo je provozoval a kdo v nich zavraždil miliony evropských Židů: byli to Němci,“ uvedl dnes v prohlášení ministr Gabriel. „Tato organizovaná masová vražda byla spáchána naší zemí a nikým jiným. Jednotliví kolaboranti na tom nic nemění,“ dodal Gabriel.

V příspěvku na svém twitteru ministr napsal, že patnáct let organizoval cesty mladých lidí do bývalých nacistických táborů v Osvětimi a Majdanku. „Kdo někdy Osvětim a Majdanek navštívil, tomu je jasné, že se jednalo o německé koncentrační tábory, které v Polsku nebyly náhodou. Polská kultura totiž měla být vymazána stejně jako všechen židovský život,“ napsal na sociální síti. „Používání označení 'polský tábor smrti' je chybné,“ dodal.

Zákon o holokaustu je pro Židy osobní a bude vířit vody. Izrael ale Polsko neodepíše, říká analytička

sinfin.digital