KLDR bude na olympiádě reprezentovat nejvyšší vedení. Z USA možná přiletí otec vězněného studenta

ČTK, raz

Severní Korea dnes potvrdila, že její delegaci na olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu povede formálně nejvyšší představitel země Kim Jong-nam. Devadesátiletý předseda stálého výboru Nejvyššího lidového shromáždění se v pátek zúčastní slavnostního zahájení olympiády, oznámila severokorejská tisková agentura KCNA. Ceremoniálu bude přihlížet i americký viceprezident Mike Pence, který již dříve uvedl, že chce využít svou přítomnost na olympijských hrách k tomu, aby "zmařil snahy KLDR ovládnout olympiádu svou propagandistickou kampaní".

Zatímco jihokorejská vláda vítá účast severokorejské delegace na olympiádě a celkové zmírnění napětí na Korejském poloostrově, Spojené státy, Japonsko a další země upozorňují, že KLDR se nadále odmítá vzdát svého jaderného a raketového zbrojního programu, a zdůrazňují nutnost pokračovat v tlaku na KLDR prostřednictvím sankcí.

3866103:article:true:true:true

List The Washington Post v neděli napsal, že pátečního zahajovacího olympijského ceremoniálu by se měl zúčastnit také otec amerického studenta Otta Warmbiera, který byl vězněn v KLDR a krátce po propuštění a návratu do USA loni v létě zemřel. Podle rodičů se student vrátil domů v hrozném stavu, pravděpodobně v důsledku krutého mučení v severokorejském vězení. Jeho otec Fred Warmbier by měl být na zahájení olympiády jako host amerického viceprezidenta Pence.

ANALÝZA Kimova partie: 4 důvody, proč poráží Trumpa – a hrozba, která mu může zlomit vaz

sinfin.digital