Problém, o kterém se nemluví. Češka pašováním drog „podporovala“ radikální islamisty

Tereza Engelová

Neuplyne den, aby česká bulvární média neřešila, jestli je o českou občanku Terezu H., která se kvůli pašování devíti kilogramů heroinu ocitla v pákistánském vězení, dobře postaráno. Titulky řeší kvalitu stravy, budíček v pět hodin ráno… Stranou zájmu zůstává, že právě peníze z drogového byznysu financují z podstatné části islamistické radikální skupiny a zásadně brzdí rozvoj v nejchudších zemích světa, jako je například Afghánistán, ale i Pákistán. 


Peníze získané obchodem s drogami drží finančně nad vodou islamistické radikály z Al Káidy a Tálibánu, v menší míře i Islámského státu. Stojí za smrtí statisíců lidí ve válkách, které pomáhají udržovat, decimují ekonomiky chudých států.

Pokud je snad toto vše lidem v Evropě příliš vzdálené, je tu i nejnovější zpráva Europolu, která uvádí následující: Z 5000 mezinárodních zločineckých skupin operujících na území Evropské unie je více než třetina zapojena do pašování drog.

Čísla, která se s tímto špinavým byznysem pojí, jsou alarmující nejen v Pákistánu a Afghánistánu, ale i v Evropě a ve Spojených Státech.

Až šest miliard dolarů si podle odhadů Europolu vydělaly za rok 2016 gangy převádějící uprchlíky do Evropy. Pašování lidí z rozvojových zemí za evropské hranice se vedle pašování drog stalo nejvýnosnější kriminální činností. Řada gangů se přitom zabývá obojím a k pašování drog stále více využívá i uprchlíky v jejich tíživé životní situaci.

„Plno gangů vydělávajících na pašování drog se po roce 2014 připojilo k pašování lidí, ale i naopak. Výhradně převaděčské gangy rozšířily agendu i na drogový byznys, protože zjistily, že jejich kontakty, sítě a stezky můžou fungovat na obojí,“ přiznal deníku Independent už před dvěma lety šéf Europolu Rob Wainwright.

sinfin.digital