Vizionář Elon Musk: zastánce čisté energie a možná král vesmíru. Obává se však umělé inteligence

ČTK

bau

Internetový platební systém PayPal, elektrické automobily Tesla, vesmírná společnost SpaceX či firma na solární panely SolarCity - na tom všem se podílel americko-kanadský podnikatel jihoafrického původu Elon Musk. Tento šestačtyřicetiletý zastánce čisté energie ale též varuje před umělou inteligencí, která by mohla ovládnout lidstvo.

V úterý úspěšně odstartovala k prvnímu testovacímu letu raketa jeho společnosti SpaceX Falcon Heavy, nejsilnější raketový nosič současnosti. Muskova společnost tuto raketu považuje jako vývojový mezistupeň k pilotovaným letům na Mars. SpaceX, kterou Musk založil v roce 2002, loni oznámila, že chce letos s pomocí Falconu Heavy uskutečnit let k Měsíci, do jehož blízkosti dopraví dva lidi, kteří si cestu objednali.

Pilotovaná mise k souputníkovi Země, která by byla první od doby, co NASA před půlstoletím ukončila program Apollo, se ale zřejmě v plánované podobě neuskuteční. Musk totiž v úterý prohlásil, že Falcon Heavy nebude používán k letům s lidskou posádkou a že SpaceX se místo toho soustředí na dokončení zcela nové rakety BFR.

sinfin.digital