Černá vlajka na obzoru! Na moře vyplouvá druhá generace pirátů

Ondřej Fér

Na konci minulého týdne se v Guinejském zálivu ztratil tanker Marine Express s dvaadvaceti muži posádky na palubě a 13 tisíci tunami ropných produktů v podpalubí. Po šesti dnech se loď povedlo zase najít. Unesli ji piráti, ale posádce se za zatím blíže neupřesněných okolností povedlo získat kontrolu nad lodí zpět.

Chtělo by se říct, že všechno dobře dopadlo, věc ale není tak jednoduchá. Ještě devátý lednový den letošního roku si International Chamber of Commerce (Mezinárodní obchodní komora, ICC) pochvalovala, že mezinárodní námořní pirátství je na dvaadvacetiletém minimu.

V souvislosti s únosem tankeru Marine Express o pouhé tři týdny později Maritime Bulletin napsal, že jde o „zlomovou událost“. Maritime Bulletin doslova uvedl, že se na „mezinárodních konferencích, sympoziích a dalších bla-bla událostech“ řeší boj směřující k vyvrácení kořenů pirátství. Ten ale představuje klasickou ukázku příslovečného běhu na vlastní trať. Než bude skončen, piráti se stáhli, nabrali síly – a vypadá to, že se zase hlásí o slovo.

Pro kontext diskuze o tom, jestli je pirátství, zejména to somálské, na sestupu nebo zda se vrací na scénu, je potřeba uvést jedno zásadní číslo. Útoků na obchodní a osobní lodě je skutečně nejméně od roku 1995. Přesto ale stále jde o 180 jednotlivých útoků za rok 2017. Z toho 136 lodí bylo piráty skutečně obsazeno a vyloupeno, šest lodí uneseno a dvaadvacet lodí sice bylo napadeno, ale dokázalo se zachránit. Byli zabiti tři mužové z posádek napadených lodí, šest jich utrpělo zranění.

Pottengal Mukundan, šéf International Maritime Bureau (Mezinárodní námořní kancelář, IMB), vyzdvihl, že si nejnebezpečnější somálští piráti navzdory mezinárodnímu úsilí udržují schopnost pronásledovat lodě plující na otevřeném moři.

Odborný web Port Technology zmiňuje, že mnoho napadených lodí má vlastně štěstí. V posledních letech se na moře začala pouštět nová, nezkušenější generace pirátů. Ti mají zbraně, ale neumějí je dost dobře ovládat.

sinfin.digital