Zemětřesení na Tchaj-wanu má deset obětí, zranení Češi se brzy vrátí domů

ČTK

sto

Nejméně deset lidí přišlo o život v sutinách zničených budov ve městě Chua-lien. které v úterý zasáhlo zemětřesení o síle 6,4 stupně. Dalších sedm osob se podle tchajwanského národního hasičského sboru stále pohřešuje. Mezi 272 zraněnými jsou také dva Češi, ale jejich zranění nejsou vážná.

Pátrání po možných přeživších zemětřesení ve čtyřech nebezpečně nakloněných budovách komplikují následné otřesy, napsala agentura Reuters. Těch bylo po úterním zemětřesení zaregistrováno více než 220.

Záchranáři se s pomocí žebříků dostávají okny do zpola zhroucených budov a prohledávají jejich interiér. Některé z budov byly podepřeny ocelovými nosníky, aby se dále nesesouvaly k zemi.

Podle agentury Reuters se záchranné práce soustřeďují především na 12patrovou obytnou budovu a malý hotel, v němž se podle úřadů nachází většina pohřešovaných, včetně několika cizinců.

Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga dnes oznámil, že jeho země posílá záchranný tým na pomoc při pátrání. Pomoc slíbila již ve středu také vláda pevninské Číny, jejíž tři obyvatelé jsou mezi mrtvými.

Tchajwanské záchranné složky dosud neinformovaly o tom, že by se mezi pohřešovanými po zemětřesení nacházeli i Češi. Dva čeští občané, kteří utrpěli lehká zranění, se už brzy vrátí do vlasti. ČTK to dnes řekl zástupce české Ekonomické a kulturní kanceláře v metropoli ostrova Tchaj-peji Václav Jílek.

„Jsme v kontaktu se složkami záchranného systému. Požádali jsme je o prověření, zda mezi pohřešovanými nejsou občané ČR. Zatím nás neinformovaly, že by mezi postiženými byli další (čeští občané), kromě těch dvou lehce zraněných,“ řekl Jílek.

sinfin.digital