Vraždy, žhářství a násilí. Na teroru Rohingů se podíleli i barmští vojáci, tvrdí zadržení novináři

Marek Hudema

Pátrání po tom, kdo zabil deset vesničanů v barmském Arakanském státu přivedlo barmské novináře Ťjo Sou Ua a Wa Loneho, kteří pracovali pro Reuters, do vězení. Jsou obviněni z vyzrazení státního tajemství. Vše totiž ukazuje na barmskou armádu a jí organizovaný teror. Reuters včera zveřejnila jejich zprávu.

Barmští vojáci a vesničané buddhistického vyznání se zřejmě podíleli na vraždě deseti civilistů, muslimů z menšiny Rohingů, ve vesnici Inn Din v barmském Arakanském státě. Vládní vojáci navíc páchali další násilí na členech této muslimské menšiny ve většinově buddhistické zemi a vypalovali jejich domy. Vyplývá to z reportáže, kterou včera zveřejnila agentura Reuters. Agentura její zveřejnění dlouho odkládala proto, že dva žurnalisty, kteří na ní pracovali, zatkla loni v prosinci barmská police. Novináři Ťjo Sou U a Wa Lone jsou obviněni z vyzrazení státního tajemství a hrozí jim až 14 let vězení. Sešli se totiž s barmskými policisty a zřejmě se od nich pokoušeli získat další informace o vraždách, ke kterým došlo loni na podzim a které popisuje jejich reportáž.

Šéfredaktor Reuters Stephen J. Adler uvedl, že za nejdůležitější považuje bezpečnost obou novinářů, ale že se nakonec rozhodl reportáž zveřejnit, protože je to „ve veřejném zájmu.“ Jinak řečeno, původně Reuters reportáž nezveřejnila, protože se agentura obávala, že tím vyvolá ještě větší tlak úřadů na oba novináře. Když se ale situace zatčených novinářů nezlepšovala a soud je na začátku tohoto měsíce dokonce odmítl propustit na svobodu na kauci, článek se rozhodla publikovat. Podle serveru BBC tím chce agentura přitáhnout pozornost svět k osudu obou novinářů a tím zvýšit tlak na barmskou vládu, aby je propustila. Zveřejnění reportáže je podle BBC „kalkulovaným rizikem.“ Výsledek publikování reportáže totiž může být i opačný a vést naopak k vyššímu pro vězněné novináře.

Úřady zastavily návrat statisíců Rohingů. Pronásledovaná menšina přežívá v nejistotě, v táborech roste napětí

sinfin.digital