Izrael a Sýrie na ostří nože: Vypukne na Blízkém východě další ničivá válka?

ČTK

Info.cz

luš

Je to nejvážnější vojenská konfrontace Tel Avivu s Damaškem od vypuknutí syrské občanské války v roce 2011. Izraelské letectvo dnes brzo ráno podniklo nálety na syrské a íránské cíle v Sýrii, sám přitom přišel o stíhačku F-16. Situace je vyhrocená, strany konfliktu nešetří výhrůžkami a hrozbami odvetou.  

Co odstartovalo současnou krizi?

Izraelský vojenský vrtulník dnes brzo ráno sestřelil íránské bezpilotní letadlo, které dle armády přiletělo do izraelského vzdušného prostoru z oblasti Palmýry v centrální části Sýrie.

Jako odvetu izraelské letectvo podniklo nálety na cíle v Sýrii. „Rozhodli jsme se zaútočit na vůz, z nějž Íránci dron vyslali. Šlo o chirurgickou operaci hluboko na syrském území, cíl byl zničen,“ uvedl armádní mluvčí Ronen Manelis.

Pozadu nezůstali ani Syřané. Armáda zaktivovala protivzdušnou obranu, která zřejmě zasáhla jednu izraelskou stíhačku F-16. Posádka se musela katapultovat a letadlo spadlo v severním Izraeli. Piloti utrpěli zranění a museli být převezeni do nemocnice. Stav jednoho z nich je vážný. 

Podle syrské státní televize bylo zasaženo několik izraelských letadel, to ale Izrael popírá.

ANALÝZA Co přinese rok 2018 na Blízkém východě: A neříkejte, že jsme vás nevarovali

sinfin.digital