Olympijská diplomacie: Americký viceprezident připustil jednání s Kim Čong-unem

ČTK, raz

Navzdory chladným vztahům mezi delegacemi Spojených států a Severní Koreje na olympijských hrách, v zákulisí zřejmě došlo k pokroku směrem k otevření nových diplomatických styků, který by mohl vyústit až k přímým rozhovorům Washingtonu a Pchjongjangu bez předchozích podmínek. Vyplynulo to z nově nabytého souladu v jednání Bílého domu s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, uvedl list The Washington Post, kterému poskytl rozhovor americký viceprezident Mike Pence cestou z dějiště olympijských her.

Pence řekl, že ve dvou zásadních rozhovorech se USA a Jižní Korea shodly na podmínkách vztahů s KLDR - první krok udělají Jihokorejci, USA je případně budou brzy následovat. Nástin rodící se diplomatické cesty je následující: USA a jejich spojenci budou i nadále pokračovat v maximálním nátlaku na režim severokorejského vůdce Kim Čong-una, dokud neudělá jasný krok k opuštění svého jaderného programu. Nicméně administrativa prezidenta Donalda Trumpa je nyní ochotna při udržování maximálního tlaku s KLDR současně i jednat.

3866103:article:true:true:true

Penceovy komentáře podle agentury Reuters naznačují, že Bílý dům, který většinou vůči KLDR zaujímá výhradně tvrdou linii, by se mohl větší měrou otočit i k diplomatickým možnostem.

sinfin.digital