Obří skandál charity Oxfam: Zaměstnanci měli na Haiti pomáhat po zemětřesení, pořádali tam orgie

Marek Hudema

Britská vláda pohrozila charitě Oxfam, že jí zastaví financování. Pracovníci Oxfamu, jedné z největších britských nevládních organizací, prý pořádali na Haiti postiženým zemětřesením sexuální orgie s prostitutkami v domě pronajatém charitou a organizace se to snažila utajit. Britská vláda přispívá Oxfamu ročně stamiliony korun a skandál poškozuje její pověst v zahraničí.

Britská vláda zastaví financování Oxfamu, pokud organizace nevysvětlí obvinění ze sexuálního skandálu na Haiti, jak proti svým pracovníkům zasáhla a co udělala, aby se to neopakovalo, prohlásila britská ministryně pro mezinárodní rozvoj Penny Mordauntová. Dosavadní chování Oxfamu je podle ní „šokující" a vedení organizace selhalo. Jde o reakci na zprávy, že si pracovníci nadace Oxfam na Haiti v roce 2011 zřídili v domě pronajatém organizací veřejný dům, ve kterém působily prostitutky oblečené pouze do triček s logem organizace. Minulý týden na to přišel britský tisk.

Pracovníci Oxfamu prý s prostitutkami pořádali sexuální orgie. Zaměstnanci charity přitom přijeli na karibský ostrov pomáhat obětem zemětřesení, které si v roce 2010 vyžádalo 220-300 tisíc mrtvých a 300 tisíc zraněných. Radovánek s prostitutkami si údajně užíval i šéf mise Oxfamu na Haiti Roland van Hauwermeiren. Prostituce je na Haiti nezákonná a využívání prostitutek je také proti pravidlům Oxfamu.

Zdrcující zpráva expertů: Vykořisťujeme lidi. Polovina planety loni nic nezískala a bohatství jde jen k hrstce nejmajetnějších

sinfin.digital