ANALÝZA: Nejčistší rasa, jejíž vůdce zmůže vše. KLDR ukazuje vstřícnost, ale ideologie se nevzdá

Marek Hudema

„Klima usmíření a dialogu“ panuje nyní podle severokorejského vůdce Kim Čong-una mezi Severní a Jižní Koreou, které jsou technicky stále ve válce. Kim to prohlásil po návštěvě severokorejské delegace na olympiádě na Jihu a pozval na návštěvu Severu jihokorejského prezidenta. Zapůsobila snad olympiáda a život kolem ní na severokorejskou delegaci, která doma vidí strádající obyvatele a nerozvinutou zemi? Chystají se Severokorejci konečně usmířit se světem?

Severní Korea vykazuje až neuvěřitelnou odolnost vůči mezinárodním sankcím, které na ni byly uvaleny kvůli jejímu jadernému a raketovému programu. A svérázný má dlouhodobě i pohled na Jižní Koreu, svého ekonomicky pokročilejšího souseda. Jedním z důvodů je severokorejská vládní ideologie čučche, kterou jsou indoktrinováni všichni obyvatelé Severní Koreje a která jim umožňuje vyrovnat se s realitou. Čučche totiž není jen ideologií soběstačnosti, směsí komunismu, rasismu, nacionalismu a myšlenky, že člověk – zejména vůdce – zmůže vše bez ohledu na materiální podmínky.

Ani odborníci na Severní Koreu si nejsou jisti, z čeho vlastně tahle ideologie vznikla. Existují tři teorie, uvádí Grace Leeová, odbornice na Severní Koreu v časopise Stanford Journal of East Asian Affairs. Podle první z nich vznikla jako nástroj, který použil zakladatel Severní Koreje Kim Ir-sen, aby si vybudoval vlastní kult osobnosti a potřel své nepřátele. Kim Ir-sen, nejstarší z dynastie Kimů (zemi dnes vládne jeho vnuk Kim Čong-un, který nastoupil po jeho synovi Kim Čong-ilovi) se oficiálně hlásil k marxismu-leninismu. Neváhal ale poslat do vězení své stranické odpůrce, kteří sice měli mnohem blíže k myšlenkám marxismu-leninismu, jenže ohrožovali jeho moc. Navíc balancoval mezi dvěma komunistickými velmocemi, Čínou a Sovětským svazem, takže i jeho ideologie přijímala myšlenky z obou zemí a vyvíjela se podle toho, jak to bylo potřeba v boji o moc.

„Ivanka Trumpová Severní Koreje“. Sestra Kim Čong-una na olympijských hrách okouzlila davy

sinfin.digital