„Jsme mrtví, byť ještě stále dýcháme." Situace v Pásmu Gazy je kritická, hrozí kolaps

vkr

Pásmo Gazy. Čtyřicet kilometrů dlouhý pás natěsnaný mezi Izraelem a Středozemním mořem a zároveň místo, kde je naděje nedostatkové zboží. Dva miliony lidí za blokádou jsou stále odevzdanější svém osudu, tím spíše, že smír mezi hnutími Hamás a Fatah dojednaný na konci loňského roku se pomalu ale jistě hroutí. „Jsme mrtví, byť ještě stále dýcháme,“ popisuje situaci obyvatelka území Zakia abu Ajwaová.

Kdyby Gaza byla kuchyňským nádobí, stala by se tlakovým hrncem. Malým papiňákem, který naplníte až po okraj, necháte pořádně rozehřát, a pak náhle utáhnete všechny průduchy.

Stejné procesy se nyní dějí v Pásmu Gazy, domovu dvou milionů lidí. Hraniční přechody zůstávají většinou uzavřené, počet lidí, kteří mají výjimku hranice překročit se ale i tak snižuje, stejně jako počet kamionů, které do Gazy přiváží potřebnou humanitární pomoc. A brzy bude utrum i s podzemními tunely, ze kterých přicházelo pašované zboží.

Situace je ale mnohem horší. Trhy jsou sice plné zboží, ale chybí kupci, chybí peníze. „Dávají nám asi 300 dolarů, ale to na jídlo a pití pro celou rodinu nestačí,“ tvrdí pro deník Times of Israel třicetiletý Baši Amer, zaměstnanec ministerstva školství. Právě spor o to, kdo dostane účet za mzdové náklady zaměstnanců veřejného sektoru je jedním z klíčových bodů, který komplikuje smíření mezi Hamásem a Fatahem. 

Podmínky v Pásmu Gazy lapidárně shrnuje Organizace spojených národů, podle které je území na pokraji kompletního kolapsu. Nejde o žádné přibarvování reality. Gaza skutečně může každou chvíli zkolabovat. Míra nezaměstnanosti je tam jedna z největších na světě, mzda těch, kdo práci mají, má několikaměsíční zpoždění. Humanitární situace je děsivá. Voda se téměř nedá pít, splašky z kanalizace tečou přímo na pláže Středozemního moře. Elektrická energie funguje jen na pár vzácných hodin denně, nemocnice se potýkají s akutním nedostatkem zásob. Není divu, že se Izraelci intenzivně připravují na vypuknutí epidemií. 

sinfin.digital