ANALÝZA: Trumpův pompézní rozpočet pod palbou kritiky. Ameriku může zadlužit o desítky bilionů

Adam Kotrbatý

Rozpočtový plán amerického prezidenta Donalda Trumpa schytává kritiku ze všech stran. Zastáncům tvrdé republikánské linie vadí, že není jasné, kde chce Bílý dům vzít peníze na masivní investice do infrastruktury. Demokraté mají problém se škrty v sociálních programech.

Plán investic do infrastruktury chtěl Trump zveřejnit už během prvních sto dní v úřadě. Nakonec se o rok opozdil. Připravil ale pompézní návrh, který zapadá do ještě odvážnějšího rozpočtu. Ten představil prezident v pondělí a okamžitě sklidil vlnu kritiky.

„Myslím, že pro lidi znepokojené státním dluhem a deficitem nikdy nebyl čas větší zrady,“ komentoval ostře právník Bredford Cook, který dlouhodobě finančně podporuje organizaci Concord Coalition, jež se snaží lobbovat za vyrovnaný rozpočet.

Právě Concord Coalition a podobně smýšlející organizace Výbor pro zodpovědný federální rozpočet (CRFB) vycházejí z Trumpova návrhu jako poražené. Dlouhé roky spoléhaly, že republikáni nastolí přísnější pravidla, nyní se navzdory pravicové většině v obou komorách Kongresu děje opak.

Babiš definitivně prohrál spor o evidenci ve svazcích StB. Soud zamítl jeho žalobu

sinfin.digital