Nebezpečné biopotraviny. Evropští farmáři mohou používat látky, před kterými úřady varují

Marek Hudema

Evropská unie povolila další používání modré skalice v organickém zemědělství. Ačkoliv je nebezpečná pro ptáky, malé savce a další živočichy a není jasné, zda je její používání bezpečné pro lidi. Modrá skalice se používá hlavně při pěstování rajčat, jablek a hroznového vína.

Biopotraviny, produkty tak zvaného organického zemědělství, si lidé kupují proto, že je považují za zdravější a proto, že jejich výroba neničí přírodu. Nic takového ale není jisté. Dobře to ukazuje případ modré skalice a dalších sloučenin mědi, povolení k jejichž používání v organickém zemědělství od února opět prodloužila Evropská unie. A to přesto, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin, který sleduje bezpečnost potravin v Eropě, upozornil na rizika používání těchto látek v zemědělství a již několik let se zvažuje, že budou zakázány nebo nahrazeny jinými sloučeninami.

Článek zveřejněný v časopise Evropkého úřadu pro bezpečnost potravin na začátku letošního roku uvádí, že použití sloučenin mědi jako pesticidu na ochranu rajčat a hroznové víno, je vysoce nebezpečné pro malé savce, ptáky a také vodní živočichy. Určité zdravotní nebezpečí hrozí také farmářů, kteří používají tyto postřiky na vinnou révu.

sinfin.digital