Izrael už je s Poláky zase zadobře. Navzdory zákonu o holokaustu zve V4 k jednomu stolu

Pavel Novotný

Nedávné schvalování tzv. zákona o holokaustu polskými politiky vyvolalo silnou přeshraniční kritiku. Důrazně zazněla pochopitelně především z Izraele. Vztahy obou zemí ale zjevně nejsou tak pošramocené, jak se zdálo – Izrael totiž stále počítá s tím, že zorganizuje setkání šéfů vlád skupiny V4 v Jeruzalémě. S odkazem na kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua to napsal list The Jerusalem Post.

Židovský stát tento týden navštívil vlivný poradce maďarského premiéra Viktora Orbána, který o přípravách schůzky s Izraelci hovořil. Jeruzalémský deník nejen z toho usuzuje, že vztahy židovského státu a Polska nejsou tak špatné, jak se dosud zdálo. Netanjahu se prý vyjádřil jednoznačně pro konání schůzky, na kterou fakticky pozval i šéfa polské vlády Mateusze Morawieckého.

Jinými slovy: střet Polska a Izraele vyvolaný kontroverzním zákonem o holokaustu prý skončí nejpozději na jeruzalémském setkání – poté, co si oba premiéři podají ruce na uvítanou.

Podle deníku může schůzka proběhnout „v následujících měsících“. Netanjahu pozval premiéry Maďarska, Polska, Slovenska a Česka do Izraele už loni v létě, kdy se sám zúčastnil jejich jednání v Budapešti.

Šéf polského Senátu vyzval krajany v cizině, aby udávali za protipolská vyjádření a názory

sinfin.digital