Itálii čeká povolební chaos, kampaní otřásá migrace a bezpečnost

Lucie Bednárová

Migrace, bezpečnost, daně a pracovní místa jsou témata, která ovládla kampaň před blížícími se parlamentním volbami v Itálii. Jsou to také oblasti, které pravděpodobně sehrají velkou roli v rozhodování velké skupiny zatím nerozhodnutých voličů. Jak předpovídá drtivá většina předvolebních průzkumů, z voleb, které proběhnou za dva týdny (v neděli 4. března), zřejmě nevzejde jednoznačný vítěz a sestavení životaschopné koalice bude problém. Volební klání ve třetí nejsilnější ekonomice EU i proto se zájmem sleduje celá Evropa.

„Stále tu jsou miliony nerozhodnutých voličů a také mohou nastat nečekané události. Volební matematika a voličské trendy ale říkají, že nejpravděpodobnějším vyústěním bude mrtvý bod,“ myslí si profesor politologie z římské soukromé univerzity LUISS Roberto D'Alimonte.

Předvolební průzkumy, které zveřejnily své výsledky v posledních dnech a jen dva týdny před klíčovými volbami do italského parlamentu, ukazují, že třetí nejsilnější ekonomika v EU směřuje k volebnímu patu. Největší podpory se mezi voliči těší koalice stran Vzhůru, Itálie (FI) někdejšího premiéra Silvia Berlusconiho s krajně pravicovou Ligou severu (LN) a Bratry Itálie (FDI). Nejsilnější samostatnou stranou pak zůstává populistické Hnutí pěti hvězd (M5S).

Babišova vláda je ve skutečnosti Zemanova, je to plíživý ústavní převrat, říká Pehe

sinfin.digital