Lotyšsko má na stole obří skandál: velká banka je podezřelá, že obcházela sankce vůči KLDR a prala peníze

ČTK

lup

Evropská centrální banka zastavila veškeré platby lotyšské banky ABLV Bank, třetí největší úvěrové instituce Lotyšska. Její situace se zhoršila poté, co ji Spojené státy obvinily z porušení sankcí uvalených na Severní Koreu a z praní špinavých peněz. Kvůli situaci se mimořádně sejde vláda, která bude řešit i osud guvernéra lotyšské centrální banky, kterého zadržela protikorupční policie.

„To znamená, že s platností od 19. února se dočasně, až do dalšího oznámení, zastavují všechny platby ABLV Bank,“ uvedla ECB. Opatření se týká provádění platebních příkazů a debetních transakcí na účtech zákazníků v jakékoli měně. ECB sdělila, že rozhodnutí bylo nezbytné, aby ABLV Bank získala čas a mohla podniknout kroky ke stabilizaci situace.

Americké ministerstvo financí minulý týden banku obvinilo, že svým klientům umožňuje obchodovat se Severní Koreou v rozporu se sankcemi OSN, které byly na zemi uvaleny v souvislosti s programem jaderných zbraní, a provádět nelegální aktivity v Ázerbájdžánu, Rusku a na Ukrajině. Ministerstvo navrhlo uvalit na banku sankce.

Sever proti Jihu. Doba levných peněz končí a Evropě hrozí další dluhová krize

sinfin.digital